Szarlotka na biszkopcie
Z braku laku (i niektórych produktow) oraz z powodu zniechęcenia powstałego razem z zeszłotygodniowym zakalcem w piaskowym cieście jagodowym, zrobiłam to:
Biszkopt z przepisu Liski --> klik
Biszkopt
5 jajek
120 g mąki (nie mam wagi - szklanka 250 ml)
150 g cukru 93\4 szklanki)
Tortownica o średnicy 20-22 cm
Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, do białości. Zajmuje to zwykle 10-15 minut. Masa powinna się wyraźnie powiększyć.
Mąkę przesiać przez sitko i wmieszać w ciasto.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Surowe ciasto powinno wypełnić formę mniej więcej do połowy.
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Wstawić biszkopt i piec ok. 45-50 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo biszkopt opadnie.
Drewniany patyczek należy wbić w ciasto - jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest upieczone.
Drugi raz w życiu robiłam biszkopt z tego przepisu i wyszedł :)
Przekroić biszkopt na wg uznania. Jedną część po lekkim wyschnięciu zetrzeć na tarce i zostawić na później do posypania wierzchu ciasta.
Biszkopt dobrze jest nasączyć - ja zrobiłam to mocną herbatą z cytryną i cukrem. Każdy jednak powinien zrobić to tak jak lubi.
Następnie:
Masa jabłkowa
średni słoik powideł z jabłek
galaretka cytrynowa
łyżeczka imbiru
Jabłka podgrzać w rondelku. Dodać galaretkę prosto z opakowania i dobrze wymieszać. Poczekać aż przestygnie i ewentualnie aż trochę zgęstnieje żeby nie wsiąknęła w ciasto. Wylać masę na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
albo
ok kg jabłek zagotować w rondelku i dodać galaretkę w taki sam sposób. Jeśli ktoś lubi może dodać cukier do smaku.
uwaga
Moja teściowa robi to ciasto z bitą śmietaną - jest wyśmienite kiedy ta bita śmietana nie jest za słodka:)
Wierzch ciasta posypać startym wcześniej biszkoptem :)
smakówa! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz